Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Når bør du bytte til vinterdekk, og tilbake til sommerdekk?

Tar du vare på dekkene dine i form av godt vedlikehold gir dette en langvarig ytelse. Men når bør du bytte til vinterdekk, og tilbake til sommerdekk? I Norge har vi mye skiftende temperaturer, noe som igjen gjør det vanskelig å vite.

Du kan ha de nyeste og beste kvalitetsdekkene, men allikevel er du nødt til å tilpasse kjøringen etter årstiden. Til syvende og sist er det dekkene som er din direkte forbindelse med veien – og den kan være alt fra isende kald til glødende varm. Dårlige dekk kan gjøre utfallet av en bilulykke fatal, mens gode dekk kan være redningen i mange tilfeller. Sikkerhet skal alltid tas på høyeste alvor.

Dekk-møllerbilryen.jpg

Så hva er faktisk tilfelle når det kommer til vinterdekk og sommerdekk:

 • Trenger man vinterdekk når det ikke er snø? 
  Selv om det sjelden snør hos deg, er det påbudt med bruk av egnede dekk ved vinterlige forhold. Vinterdekkene er ikke kun utviklet for snø og is, men også for lave temperaturer.
 • Slites vinterdekk raskere?
  Vinterdekk er laget med en mykere gummiblanding for å sikre best grep på vinterlig føre. Hvor raskt vinterdekkene slites, avhenger av hvor mange kilometer du kjører og kjørestil – akkurat som med sommerdekk.
 • Holder det med kun to vinterdekk?
  Nei, det gjør det ikke. Du må bruke fire vinterdekk. Monterer du vinterdekk kun på de fremre drivhjulene, bedres veigrepet ved igangkjøring, men ikke i svinger og når du bremser.
 • Piggfrie dekk anbefales ikke brukt i sommerhalvåret da de har dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

Volkswagen dekkhotell.png

Regler for skifte til vinterdekk

I Norge har vi ikke krav til at man må ha piggdekk i vinterhalvåret, men personbiler under 3500kg må ha dekk som er tilpasset kjøreforholdene og som følger lovpålagte krav*.
Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype og føre i perioden mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag

 • Pigger er kun tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel og traktor)
  Benyttes piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul   
 • Med feil dekk i sommersesong eller vintersesong utsetter du deg selv og andre for fare. Sørg alltid for å ha optimale dekk på bilen tilpasset forholdene på veien. 
 • Piggdekk kan brukes fra 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag. I landets tre nordligste fylker er tilsvarende periode fra 16. oktober til og med 30. april. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom disse datoene dersom føret og været krever det. 
  * Kilde: Statens Vegvesen 

Møllerbilryen-vinterdekk1.jpg


7 °C- regelen for dekkskift.

En generell huskeregel for skifte av dekk kan være at når temperaturen synker under 7 °C etter sommersesong er det på tide å skifte til vinterdekk. Motsatt etter endt vintersesong. Når prognosene viser en stabil temperatur over 7 °C er det hensiktsmessig å skifte til sommerdekk. Merk at temperaturene i Norge har stor variasjon og vi kan oppleve temperaturer under 7 °C selv etter vårdager med over 20 °C. Dette gjør det utfordrende å vite eksakt når man bør foreta dekkskiftet.

hjulskift-møllerbilryen.jpg