Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Sommerklar bil på 1-2-3

5 tips til sommerklar bil

Visste du at vinterdekk kan være farlige på sommerføre? Og at du trolig bør øke lufttrykket før du drar på ferie? Disse enkle tipsene hjelper deg også med å minimere bilkostnadene.

3255_MB_Ryen_Sommerklar_1.png

1. Skift til sommerdekk
Dersom du kjører piggfritt, er det både behagelig og fornuftig å kunne være litt fleksibel med tiden for å legge om til sommerdekk. Skiftende vårvær og kanskje kryssing av fjelloverganger krever sitt – da kan noen dager ekstra med vinterdekkene på være en god forsikring.

Men når sommervarmen får overtaket, er rådet vårt klart: Skift til sommerdekk! (Rådet gjelder selvfølgelig også om du kjører på piggdekk, men her har du jo en lovpålagt dato å forholde deg til.)

To hovedproblemer. Det er to gode grunner til at du ikke skal kjøre for lenge med piggfrie vinterdekk når varmen kommer:

Reduserte bremseegenskaper.
Vinterdekk har betydelig dårligere grep enn sommerdekk på bar asfalt. Spesielt bremseegenskapene på våt vei vil kunne være kritiske. Det er derfor ikke noen god idé å kjøre ut «siste rest» av vinterdekkene på sommerføre. Har dekkene så lite mønster at det ikke er aktuelt å sette dem på til høsten igjen, er de også dårlig egnet som sommerdekk. Tenk sikkerhet, både for deg, dine – og medtrafikanter.

Slites unormalt fort
Vinterdekkene slites fort ved høye temperaturer på bar asfalt. Har du nye vinterdekk, vil noen måneders overilt sommerkjøring faktisk kunne ødelegge dekkenes egenskaper til neste vinter. Og husk: Utslitte dekk regnes som unormal slitasje når leasingbilen skal leveres tilbake.

Hjulskift får du utført hos Møller Bil Ryen.

 

3255_MB_Ryen_Sommerklar_2.png

2. Sjekk luftrykket i sommerdekkene
Pass på å holde riktig luftrykk i sommerdekkene. Feil lufttrykk gir økt dekkslitasje, og dermed høyere utgifter for deg i leasingperioden. For lavt trykk i dekkene gir også økt rullemotstand og dermed økt energiforbruk (gjelder både elektrisk rekkevidde og forbruk av drivstoff). Generell anbefaling med sommerdekk: Øk dekktrykket når du skal kjøre med fullastet bil, og dersom du legger opp til mye kjøring i høye hastigheter (motorveiskjøring).

 

3255_MB_Ryen_Sommerklar_3.png

3. Vask bort vinteren
En grundig vårvask lønner seg, både for din egen trivsel med bilen, og for å bevare bilens verdi. Avfetting er effektivt for å fjerne salt og tjære etter vinteren, men også bruk av en metallpartikkelfjerner er å anbefale (spesielt om du kjører på piggdekk).

Les her om hvordan du rengjør bilen din grundig.

 

3255_MB_Ryen_Sommerklar_4.png

4. Sjekk oljenivå – ta eventuell service før ferieturen
Også nye biler kan bruke litt olje, det er helt normalt. Derfor er det smart å peile motoroljen ved jevne mellomrom. Spesielt før ferieturen er det lurt å sjekke at oljenivået er tilstrekkelig. Er service nært forestående? Da vil det lønne seg å ta den før du legger ut på langtur i sommer.

Bestill service hos Møller Bil Ryen gjennom Bilhold eller på telefon 2403 2300

 

3255_MB_Ryen_Sommerklar_5.png

5. Pakk riktig til langturen
Lite kan måle seg med fleksibiliteten og friheten du har på bilferie. Men når mye skal med, lønner det seg å pakke riktig. En feillastet bil kan i beste fall oppleves litt uvant å kjøre. I verste fall blir kjøreegenskapene ustabile i kritiske situasjoner.

Slik laster du riktig:

  • Tunge gjenstander skal legges så lavt som mulig, helst i bunnen av bagasjerommet, og lengst inn mot bakseteryggen. 
  • Ikke last tunge gjenstander i takboksen (vær obs på maksimal taklast) 
  • Løse gjenstander må sikres slik at de ikke kan bevege seg framover i kupeen. Et lastsikringsnett over bakseteryggen er en god investering å kunne utnytte lasteplassen helt opp til taket på en sikker måte. 
  • Overhold maksimal tillatt tilhengervekt for din bil, og legg merke til maksimalt kuletrykk for tilhengerfestet.