Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Pakking av bil

Publisert 14.februar 2020

Er du ferie klar og skal pakke bilen?

Når du skal ut å på biltur og må ha med deg oppakking er det viktig at pakkingen gjøres riktig og sikker. Vi nordmenn trenger ofte klær for allslags vær og mange har i tillegg barnevogner, hundebur og annet utstyr som skal med. Er det plass til alt i bagasjerommet?

Slurver man med pakking av bilen, kan det få fatale følger. Havner man i en kollisjon eller er tvunget til å bråbremse, vil alle løse gjenstander bli kastet fremover i bilen med en kraft som tilsvarer mange ganger sin egen vekt.

Så hvordan pakker man bilen smartest, sikrest og riktig? Er det plass til alt i bagasjerommet? Her får du noen tips og råd som gjør at pakkingen går lettere.

Tyngste gjenstander nederst

Legg de tyngste tingene nederst i bagasjerommet og helt inntil seteryggen. På den måte får den ikke mulighet til å akselerer ved bråstopp. Noe som kan være veldig farlig. Lette gjenstander kan man legge oppå, men aldri høyere enn nakkestøttene i baksete.

 

Bruk stropper eller gitter

Det kan være fristende å slenge løse gjenstander inn i bilen. Ofte har man glemt noe og finner det frem og legger det løst inn. Dog er det viktig at alle løse gjenstander festes med stropper og ev bagasjenetting for å holde det på plass.
Til en hel del biler får du også tak i bagasjegitter som kan monteres mellom baksetet og taket. På den måten skiller du bagasjerommet fra passasjerrommet.

Ingen løse gjenstander

Sørg for at du ikke har løse gjenstander liggende å slenge inni bilen. Små ting kan få en enorm fart ved en bråbrems. Ved en kollisjon på 50 km/t vil gjenstander få et trykk på opp til 50 ganger gjenstandens vekt. Om hastigheten øker, øker også trykket fra gjenstandene i bilen.

Har du tenkt på å feste ipaden for eksempel? Denne vil få en enorm fart ved bråstopp. Skal nettbrett brukes i bilen må den være fastmontert i en solid holder.

Hva med pakking i skiboks/takboks?

Mange ser sitt snitt til å pakke andre ting en ski i takboksen. Husk å kontrollere vektbegrensningen på både boks og takstativ. Det er den laveste vektgrensen som gjelder. Om takstativet kan ha 65 kg og takboks 80 kg, så er det takstativets vektbegrensning du skal følge.
Fordi du ikke kan ha for tung last på taket, kan det være lurt å pakke lette ting i takboksen. Husk å stroppe fast etter du har pakket ferdig. Disse tingene skal man sjekke opp når man pakker takboks, og det er Hvor mange kg tåler:

  • Takboksen?
  • Takstativet?
  • Selve biltaket?

Når hunden skal med

Kjæledyr skal også sikres i bil. Det mest egnende stedet for hunden er eget bur i bagasjerommet. Også en løs hund får enorm fart ved bråbrems samtidig som det er forstyrrende for sjåfør om den trasker rundt i bilen. Det finnes utallige hundebur på markedet, men noen er merkbart mer solide enn andre og tåler mer ved en ev. kollisjon. Gode hundebur kan fås kjøpt hos Møller Bil Ryen Oslo.

Skal du ha hunden i baksetet finnes det egne seler til nettopp dette formålet som kan kobles til sikkerhetsselen i bilen.

 

Noen råd og anbefalinger for deg som skal pakke bil:

• Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen.
• Bruk festepunktene i bilen til stropping.
• Ha alltid lastestropper liggende i bilen i tilfelle man skulle trenge de. 
• Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet.
• Kontroller bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal last.
• Ikke overstig tillatt aksellast
• Sørg for at bilen har riktig dekktrykk. informasjon finnes i bilens instruksjonsbok.
• Vurder om du kan bruke sikkerhetsbeltene for å sikre last.
• Har du gjenstander i bagasjerommet er det lurt å lukke igjen rullegardinen for bagasjerom hvis du har det.
• Bruk tid på å sikre lasten.
• Last ikke takboksen eller skiboksen med store og tunge ting
• Ved bruk av tilhenger gjelder de samme reglene som ved lasting av bagasjerom. Sørg for å legge de tyngste og største tingene nederst og så langt frem som mulig slik at tyngdepunktet blir så lavt som mulig.
• Sikreste plassering av en hund i bil, som ikke har bur eller spesialsele, er på gulvet på passasjersiden foran.
• Ved pakking til en ferietur sliter de fleste med å bryte tillatt totalvekt, men har du handlet mye tungt på en byggevarehandel for eksempel kan det være lurt å sjekke tillatt nyttelast for din bil.

 

Kilder: NAF, Volkswagen.no