Julia mekker bil hos VW Møller Bil Ryen
Julia Ellingsen (20) gjennomførte fagprøven som Bilmekaniker tidligere i år, etter 2 år som lærling hos oss på Møller Bil Ryen.
Mekanikeryrket har, til tross for mange tiltak for å øke den kvinnelige andelen, fortsatt et rykte på seg for å være fysisk tungt i tillegg til at det er mannsdominert. Så hva får ei ung jente til å søke seg inn på mekken?
Vi tar en prat med Julia, som per i dag er eneste kvinnelige bilmekaniker på mekanisk verksted hos Møller Bil Ryen.
Vi treffer Julia på hennes faste plass på verkstedet, godt i gang med dagens første bil på bukken. Fortell oss litt om hva jobben din som mekaniker innebærer.
Jobben som mekaniker innebærer å vedlikeholde bilene vi har inne. Samt at det innebærer feilsøking og reparasjoner for at bilene skal fungere optimalt og være trygge å ha på veien, forteller hun kjapt.
Flere kvinnelige mekanikere skaper et større mangfold
Fortsatt er det flest gutter som velger å utdanne seg til bilmekanikere. Dette til tross for at vi i dag har et langt mer åpent samfunn som tilrettelegger og oppfordrer til at både jenter og gutter skal velge såkalte utradisjonelle yrker. Så hva fikk Julia til å velge denne studieretningen?
Grunnen til at jeg valgte å bli mekaniker, var fordi jeg synes at det var spennende å kunne jobbe med det å finne praktiske løsninger, samt et arbeide hvor en hverdag aldri ser lik ut, forteller Julia. I tillegg er jeg selvsagt interessert i bil.
Hun forteller videre at hun synes det fungerer bra å være eneste jente, selv om hun gjerne skulle hatt flere jenter på arbeidsplassen. Jeg føler meg veldig inkludert, og som en del av et team, sier Julia. Det jeg savner med å ha flere jenter, er at det ville skapt et større mangfold på arbeidsplassen og jeg tror det kan ha en god innvirkning på arbeidsmiljøet.
Artikkelen fortsetter under bildeJulia trives godt på arbeidsplassen, og liker at det er varierte dager
Ikke like tungt arbeide som tidligere
For tiden legges det mye vekt på at de jentene som er i yrket, skal ha det bra. Det at arbeidsplasser tar hensyn, uten at man føler at man blir forskjellsbehandlet tror jeg kan ha mye å si for at flere jenter kanskje tar sjansen på et mannsdominert yrke, forteller Julia.
Det at det er tungt fysisk arbeide, er det mange som fortsatt bruker som argument for at jenter ikke passer like godt inn i yrket. Dette er jeg uenig i. Det er ikke like tungt som det en gang var, mye fordi arbeidet har endret seg og man har flere hjelpemidler enn tidligere, forteller Julia. Man trenger i dag også en teknisk forståelse da en del av jobben innebærer å feilsøke med digitale hjelpemidler. Dette er noe hvem som helst som har lyst, kan få til.
Et yrke i endring
Bilmekaniker yrket er i endring, spesielt nå som det blir flere elektrisk drevne biler. Tidligere var det mer tradisjonell motormekking mot at det i dag er langt mer pc bruk enn tidligere.
Vi lurer på hva Julia mener skal til for å få flere jenter inn i yrket.
Det å nå ut til jentene ved å fortelle at det viktigste ikke er å være sterk, men å ha interesse, kan gjøre at flere tør å satse, forteller hun imens hun starter feilsøking av bilen hun jobber på, med digitale verktøy.
Artikkelen fortsetter under bildeFeilsøking ved bruk av VAS er noe man benytter seg av daglig. Elektronikken på dagens biler blir bare mer detaljert. Og VAS henter opp alle detaljer.
En elektrisk bilbransje
Som du nevnte tidligere, har mekanikeryrket endret seg en hel del. Og fremtiden ser elektrisk ut for bilbransjen. Hvordan tror du det blir å jobbe med VW ID fremfor dagens fossilbiler?
Akkurat nå jobber jeg nesten utelukkende med ID.3. Jeg skal fullføre kursene som kreves for å reparere høyvoltssystemet for å kunne gjøre alt med ID. Per dags dato, uten kurset, kan jeg kontrollere høyvoltssystemet og utføre reparasjoner som ikke gjelder det elektriske, samt utføre service. Sistnevnte har mye av de samme sjekkpunktene som fossibilene. Så selvom det er mer digitalt i dag, er det fortsatt en del som ikke er det. Det vil nok også være endel eldre biler som trenger reparasjon i en god stund fremover. Det blir en fin balanse.
Et velfungerende team og variert hverdag
Hva setter du mest pris på ved arbeidsplassen din? Det jeg setter mest pris på ved arbeidsplassen min er det gode samholdet. Folk hjelper til når det trengs, og det er en god tone mellom mekanikerene. Jeg føler meg som en del av et velfungerende team, både med tanke på folkene, og produksjonsmessig. En variert hverdag, full av nye utfordringer gjør at jeg får muligheten til å utvikle meg som mekaniker, forteller Julia.
Artikkelen fortsetter under bilde
10 år frem i tid
Med dagens utvikling er det vanskelig å se for seg 10 år frem i tid, men det er alltid gøy å gjette litt.
Jeg vet ikke hvor jeg ser for meg at jeg er om 10 år, men jeg tror at om jeg ikke jobber som mekaniker, så jobber jeg fortsatt med noe bilrelatert, smiler hun.
Vi håper Julia blir hos Møller Bil Ryen i mange år frem i tid, og at hun etter hvert har flere kvinnelige kollegaer i teamet. For jenter kan helt klart mekke bil!