Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Historien om Møller Bil Ryen - Vi har 55 års jubileum

Publisert 07.februar 2020

At Møller Bil Ryen har lang fartstid er ikke noe nytt, men visste du at vi allerede ble etablert i 1965?

Behovet og prosjektet

På 60-tallet ble det et tydelig behov for en ny og større forhandler med mer verkstedkapasitet i Oslo. Etter en lang stund med planlegging, tegninger og leting av tomt, ble prosjektet rundt Harald A.Møller Ryen AS, som det het, satt ut i live.

Tomten som Møller Bil Ryen ligger på i dag, ble i sin tid skilt ut fra Ryen gård. En tomt med jorder på alle kanter og som ble ansett å ligge på «på landet». Lenge før Ryen-rundkjøringen og tunnelene i det hele tatt var påtenkt.
Byggeprosessen tok lenger tid enn forventet og selve etableringen av forhandleren ble først 31.12.1965, selv om bygget ikke stod klart før lenger ut i 1966. Harald A. Møller Ryen AS hadde også i starten en liten avdeling i Konowsgate.

Fra 0 til 100

Organisasjonsstrukturen var annerledes i Ryens tidligere år. Mye manuelt arbeide og alt ble gjort på huset. Det anslås å ha vært rundt 100 ansatte totalt på 60- og 70-tallet. Her fantes alt fra sentralbord, økonomi, selgere, klargjørere, mekanikere osv.

På verkstedet startet man i det små med rundt 6 mekanikere, men det økte jevnt og trutt. Når alt var på plass etter byggeprosessen var det ca 50 ansatte fordelt på verksted, lakk og oppretting, inkludert læregutter.
Verkstedet hadde på denne tiden både egen klargjøring og læreguttavdeling, ledet av Roald Kristiansen. Man hadde i tillegg egen opplæring av mekanikere i byggets kjeller.
Utdanningsmessig denne gangen gikk man først på «Mekaniker'n» og søkte deretter inn på Bilskolen (yrkesskolen). Var du en av de som ikke kom inn på Bilskolen, kunne du begynne å jobbe som hjelpearbeider. En hjelpearbeider er som dagens lærlinger, med lenger lærlingtid. De utførte samme arbeid som en mekaniker, men til lavere lønn.
Arbeidstidene var noe annerledes enn i dag. På verkstedet jobbet man mandag til fredag fra 07.00 til 16.20, dette inkluderte to matpauser a 20 minutter. En periode var det også lørdagsjobbing på verkstedet.

Frem til desember 1998 var Ryen både Volkswagen og Audi-forhandler. Fabrikkens krav til merkespesialisering førte imidlertid til at ble etablerte en ny forhandler med salg og service for Audi på Ensjø fra 1999.

 

Bygget

Bygget har under årene endret seg noe, men de store karakteristiske buene på verkstedhallen, synes fortsatt godt fra veien. Vår forhandler har vokst med tiden og bygget har endret seg i takt med den.
Igjennom årene har bygget huset både Babyshop og sportsbutikken Sportshuset.

I dag deles bygget mellom Møller Bil Ryen og Møller Bil Skadesenter Ryen. Og sammen er vi rundt 120 ansatte fordelt på forskjellige avdelinger.

 

Vi har en lang og stolt historie hvor det er mennesker og bil som står i fokus. Som en av Norges største Volkswagen-forhandlere har vi som mål å fortsette og ta godt vare på våre kunder og deres biler i mange år fremover.

Velkommen til Møller Bil Ryen, Oslo

 

Her i 2019 hvor vi avduket landemerket vårt etter at Møller Bil Ryen og Møller Bil Skadesenter kjøpte inn en gammel boble og valgte å restaurere den for å pynte opp fasaden.

2019

Bygget i 1967