Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

FunFacts Golf GTi

Oppdatert 11.mai 2021

Golf karosseri, sportsseter, større hjul, oppstrammet understell kombinert med freske detaljer og stor motor, gir Golf GTi! Denne lille sporty bilen er en aldri så liten racerbil, og liker du at det river litt ekstra i fletta når du trår på gassen så bør du ta en nærmere titt på GTi.

Golf GTi kom først i 1976. Fra start var innstillingen til bilen intert noe laber, men bilen viste seg å bli en stor suksess. Golf GTi er en legende som hittil har nådd sin åttende generasjon. 

Åtte fakta du bør vite om Golf GTi:

Fakta 1: GTi motor med fire sylindre
GTI’s egenskaper: avhenger fortsatt av en robust fire sylinders bensin motor for maksimal kjøreglede. Året var 1976 og bilen ble lansert med en 110 hk injeksjonsmotor. I dag har de nye Golf GTI dobbelt så mye trøkk – hele 245 hk!
Den aller første Golf 1 greide 0 til 100 km/t på imponerende 9.2 sekunder. Nålen på speedometeret stoppet på 182 km/t.
Den nye Golf GTI pusher hele 250 km/t

møllerbilryen-gti-eldremodell.jpg

Fakta 2:  Unike design for dekk og felger i hver generasjon
Kombinasjonen av dekk og felger på en bil representerer den viktigste forbindelsesfaktoren som sikrer best mulig overføring av kjøreytelsen til veien. Spesielt viktig for bilene med ekstremt høy toppfart. Og felgene er vel så viktig. Det sies at felgene utgjør nesten 50% av det totale utseende på bilen. Og GTi har hatt mange unike design igjennom årenes løp. 

GolfGTI-MøllerBilryen1.jpg

Fakta 3: 5000 ble til 2.3 millioner
Visste du at det i utgangspunktet var planlagt 5000 Golf GTI, men at det til nå er produsert over 2.3 millioner. Anton Konrad, daværende pressesjef i VW sa følgende:  “We were aiming for a sporty series Volkswagen with a bit of understatement. We planned to construct 5,000 of these cars that you could use to go shopping or drive on the racetrack.”
Salgsavdelingen var ikke særlig optimistiske i året 1975, og noen mente at man  ikke engang ville greie å selge 500 av GTi. Så feil kan man ta.

Fakta 4: Komfort kombinert med estetikk
Stjernedesigner Giorgetto Giugiaro skapte utseende til Golf i Torino. Herbert Schäfer, sjefsdesigner på den tiden, installerte den legendariske røde GTI-trimlisten i Wolfsburg, imens det ikoniske rutete designet ble produsert av den første kvinne i design avdelingen til VW, nemlig Gunhild Liljequist. Liljequist lot seg inspirerer av et besøk i London. Hun mente svart var sporty nok, men ønsket en ny farge med en kraftig og sofistikert effekt. Rød ble fargen. Golfballdesignet for girknappen på 4-trinns girkasse var også hennes ide. Fortsatt i dag, finner du dette i 6-trinns girkassen i den åttende generasjonen Golf GTI01

GolfGTI-MøllerbilRyen3.jpg
Rutene i setene er karakteristisk for GTi

Fakta 5:
Rattet på GTI er legendarisk. Et tre-eiket ratt med logo plassert i en fordypning. De eldre modellene er fortsatt et samleobjekt den dag i dag. På nyere Golf GTI får du selvsagt med multifunksjons sportsratt i skinn.

GolfGTI-ratt-Møllerbilryen.jpg 
Rattet på en 2020 modell

Fakta 6: Golf 6 GTI Cabriolet
På en Golf GTE cariolet åpnet det elektrohydrauliske systemet den myke toppen på 9.5 sekunder, og trengte 11 sek på å lukke det i 30 km/t. Med taket lukket var det mulig å nå hele 237 km/t. I månedene før det ble avviklet, ble GTI cabriolet offisielt referet til, som den «kraftigste åpne VW». Konsernet produserte selvfølgelig andre merker og modeller (Lamborghini Huracan Spyder og Porsche 918 Spyder) som var kraftigere, men etter at produksjonen av Golf R Cabriolet opphørte, var Golf GTI Cabriolet den raskeste bilen uten tak som kom ut av Wolfsburg.

Fakta 7: I 2012 møttes to store globale merkervarer – Golf GTi Adidas
Brosjyren siteres «Din personlige trener anbefaler 30 min trening hver dag. Det er flaks han ikke fortalte hva du skulle trene med»: Du måtte være rask i 2012 om du skulle sikre deg en Golf GTI adidas limited edition. Antallet var på 4419. Var du en av de heldige kunne du slenge deg ned i et av sportsetene som var broderte med «adidas» logo, med de tre berømte stripene ned langs midten.

Fakta 8: Den første GTI som kommuniserer
Nå, mer progressiv enn noen gang. Dagens Golf, inkludert Golf GTi, er den første VW produserte bilen som er utstyrt med Car2X-kommunikasjon. Det betyr at den kan kommunisere med andre biler og eksterne kilder. Andre biler benytter en WLANp tilkobling for å varsle deg om potensielle farer, som for eksempel trafikkork eller farlige områder på et millisekund. Den innovative Vehicle Dynamics Manager tar ytelsen til et høyere nivå. Dette betyr at Golf GTi ikke bare er en sportsbil, men også lar deg dra nytte av forbedrede sikkerhetsfunksjoner.

Bifakt: en moderne Volkswagen inneholder ti ganger mengden programvare du vil finne i en oppdatert mobiltelefon.

Kilde: Volkswagen

Golf GTI-møllerbilryen.jpg