Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Elbil på ferie - tips på veien

I sommer er det mange som har tatt ferien i Norge, og ferie med elbil er for mange er blitt en selvfølge. Med gode forberedelser ligger alt til rette for fantastiske opplevelser i eget land, også med elbil.

I sommer er det mange som har tatt ferien i Norge, og ferie med elbil er for mange er blitt en selvfølge. Med gode forberedelser ligger alt til rette for fantastiske opplevelser i eget land, også med elbil.

I sommer tok Roy hos oss, turen med ID.4 hele veien fra Lørenskog til Svolvær og tilbake. Godt og vel 300 mil på veien. Fullpakket bil i tillegg til motorsykkel på henger.
I forkant av turen har Roy satt seg inn i, og planlagt reiseruten som hovedsaklig bestod av E6. Han sørget for å lade på overnattingssteder, samt satt seg inn i apper man benytter ved lading. Her kan du feks se om ladere på planlagte steder er opptatt, ikke fungerer eller lignende. Noe som gjør det enklere å planlegge.
Til tross for at mange mange anbefaler at man lader til 80%, valgte Roy å fullade de stedene han stoppet, det for å ha mest mulig å gå på frem til neste lading. 

ID.4-bilferie1-møllerbilryen.jpg

Ettersom Roy også ville ha med seg en HD på henger gjorde at rekkevidden ikke varer like lenge. Tyngre last, desto mer batteri benytter man, og man må lade litt oftere enn ved lettere last. 

Så hvordan er ladenettet? Roy kan fortelle at det finnes ladere hele veien, men at ladenettet har mye å gå på mtp både antall og plasseringer. Spesielt også når det kommer til hurtigladere. 
Her på ladestasjonen i Alvdal.
ID.4bilferie2-møllerbilryen.jpg
-------------

Så hva bør du ta høyde for når du skal på bilferie med elbil? Her får du noen tips på veien.

Klargjøring av bil i forkant er noe av det viktigste du gjør. Gjør en ekstra kontroll av dekktrykk, at du har med deg alt av nødvendig utstyr, og ikke minst at du starter med fulladet bil

*
Kjenn til energiforbruket. Gjør deg kjent med hvor langt du kan kjøre per opplading. Ved tung last eller tung henger vil dette påvirke rekkevidden.

*
Det er lurt å planlegge kjøreruten og se på kartene i forkant. Hvor de forskjellige ladestasjonene befinner seg på veien og hvor du eventuelt bør planlegge ladestopp. I dag finnes det lademuligheter flere steder enn på bensinstasjoner, så mulighetene er der for å kunne lade imens du spiser, overnatter eller har andre gjøremål på reisen. En god regel er å alltid ha litt å gå på så du ikke kjører helt tom.

*
Gjør deg kjent med hvordan ladeapper og om mulig ladere fungerer, i forkant av reisen.

*
Sørg for å ha med deg ladekabel så kan du lade på nødkontakt og 22kW om det måtte være nødvendig.

*
Høst gjerne kunnskap av andres erfaringer. Mange elbil eiere har god innsikt være seg kjøreruter, ladestasjoner og områder. Les deg opp og still spørsmål i nettforum, reiseforum, artikler og sosiale medier.

*
Vis hensyn til andre når du lader. Ikke parker noe lenger enn nødvendig på ladestasjonen.

*
En god huskeregel er å holde jevn kjøring. Kjører du raskt og ujevnt tømmes også batteriet fortere. Stabil kjøring sparer mer på batteriet over tid.

*
Å bruke elbil på ferie er ingen kunst. Planlegger du kjøreruten din, kjører jevnt og stabilt, og vet hvor du kan lade underveis i tillegg til å benytte ladepausene fornuftig og konstruktivt, så blir turen lekende lett. God ferie 😊

ID.4-bilferie-møllerbilryen.jpg