Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Alt du trenger å vite om dekk og dekkmerking

Publisert 27.august 2020

Dekkene dine har stor betydning for både sikkerhet, komfort, miljø og bensinforbruk.

Smart og riktig vedlikehold av bildekk gir langvarig ytelse. Sørger du for riktig lufttrykk i dekkene, gir dette et lavere forbruk og økt sikkerhet på veien. Lær om riktig dekktrykk og hva dekkmerkingen på bilens dekk betyr.

Dekktrykk

Kontroller og sørg for at du har riktig dekktrykk på bilen. Dette gir lavere forbruk og økt sikkerhet. Hva som er riktig dekktrykk for din bil finner flere steder; i instruksjonsboken som følger med bilen ved salg, på innsiden av tanklokket og i åpningen i førerdøren. 

Dekktrykket kan variere med inntil 1 bar, alt avhengig av bilens last. Så hva om man har for høyt dekktrykk? Har man for høyt dekktrykk er kraftoverføringen kun optimal midt på dekket. Dette tilsier at mønsterdybden slites ujevnt, du får lavere kjørekomfort og dekkens levetid reduseres.

 

Mål dekktrykket

Skal du måle dekktrykket finner du stor sett måleutstyr på alle bensinstasjoner.  Personbiler og SUV-modeller ble fra nov. 2014 levert med eget kontrollsystem for dekktrykk. Dekktrykket bør kontorlleres på kalde dekk.  Trykket ikke reduseres på varme dekk
Er du usikker på dekket ditt lekker luft og tviler på om alt er som det skal, ta kontakt med vårt verksted på Møller Bil Ryen.

Dekktrykkontrollsystemet fra Volkswagen gir lavere forbruk og økt sikkerhet. Dekkskader kan oppstå av for lavt dekktrykk, noe som igjen er årsaken til ca 40% av alle ulykker med personskader.

Som nevnt over har man siden november 2014 fått utstyrt alle Volkswagen personbiler og SUV-modeller med dekktrykkontrollsystem. Det betyr at kontrollampe varsler ved for lavt dekktrykk eller feil. Vareslet vises i dashbordet. Sjekk alltid dekktrykket dersom kontrollampen for lufttrykk lyser i panelet. 

 

Så hva med dekkmerking?

Dekkene er merket med en hel del tall og bokstaver. Men hva betyr de egentlig?
Produsent- og produktnavn  er dekkene merket med, og i tillegg er dekkene merket med annen viktig informasjon som dekktype, felgdiameter, topphastighet etc. En dekkmerkeing kan se slik ut: 225 / 45 R17 94 W

Forklaring er som følger:

Dekkbredde i mm
Dekk til personbiler er mellom 125 og 335 mm brede

Dekktype
Dekkstammen består av fine kordtråder.
R (radialdekk): Trådene ligger i rett vinkel i forhold til kjøreretningen.
D (diagonaldekk): Trådene går på skrå. Det skal kun være montert dekk av samme type.
RF: Run Flat-dekk

Belastningskode
Angir maksimal belastning av dekket i forbindelse med dekkets topphastighet. Ved 94 tillates f.eks. maks. 670 kg – ved tilsvarende dekktrykk.

 

Høyde- og breddeforhold på dekk
Dekkets høyde i forhold til bredden (i prosent). Jo lavere tall, desto lavere er dekksiden.

 

Felgdiameter i tommer
Den måles fra felgkant til felgkant. Det vanlige er 10" til 20".

 

Hastighetskode dekk
Tillatt topphastighet skal ses i forbindelse med belastningskoden. I høye hastigheter kan dekkets bæreevne reduseres.

 

                          EU-merking av dekk
Sikkerhet, komfort, miljøhensyn, bensinforbruk – alt dette avhenger av dekkene dine. EU-merkingen består av enkle symboler som viser dekkets egenskaper. Merkingen viser tre egenskaper som er viktige for dekkene. Sparer du drivstoff med dekkene? Hvordan er veigrepet på våt veibane og hvor mye støy lager dekkene? EU-merkingen viser i hvilken grad dekkene dine oppfyller disse tre viktige kriteriene.

 

Holdbarhet på dekk

DOT-merkingen på siden av dekket forteller deg hvor og når dekket er produsert. De to første sifrene angir fabrikk, og de fire siste sifrene er produksjonstiden. Eksempel: Tallene 0419 betyr at dekket er produsert uke 4 i 2019. 

Det anbefales ikke å kjøre med for gamle dekk.  Dekkens aldringsproses starter først når dekket blir tatt i bruk. Er dekket lagret på korret måte kan det ligge hos forhandler i mange år uten at det tar noen skade av det. 
Etter at et dekk er tatt i bruk bør det byttes etter ca 5-6 år hvis det ikke er utslitt. Dekkenes gummiblanding vil med årene hardne, og vil derfor bli mindre sikre på veien. 

 

Bestill hjulskift

Service/deler